Cozonac cu mac

duminică, 6 decembrie 2009

Cozonac cu mac
Ingrediente

  • 600 gr faina 
  • 125 gr unt 
  • 120 ml smantana 
  • 50 ml lapte 
  • 70 ml apa 
  • 100 gr zahar 
  • 1 zahar vanilat 
  • 4 galbenusuri 
  • 1 lingura ulei 
  • 1 fiola esenta vanilie 
  • coaja razuita de la o portocala 
  • 25 gr drojdie proaspata
Umplutura de mac
  • 300 gr mac macinat in masina de cafea
  • 1 cana lapte
  • 3 linguri zahar (puteti pune mai mult, dupa gust)
  • 1 zahar vanilat 
  • 1 fiola esenta vanilie
Preparare
  1. Drodia se dizolva in putin lapte caldut si se lasa sa se umfle vreo 10 minute.
  2. Din toate ingredientele se framanta apoi un aluat. Framantati cu mana 30 minute daca nu aveti masina de paine sau robotel de framantat. Se acopera apoi aluatul cu o folie sau un prosop si se pune la loc caldut si fara curenti la crescut pentru cel putin 1 ora
  3. Cat creste aluatul preparati umplutura: puneti ingredientele la fiert pana macul e moale(cca 20 minute). La sfarsit adaugati esenta de vanilie.
  4. Cand e crescut bine se imparte aluatul in jumatate. Se intind 2 foi si fiecare se unge cu mac fiert in lapte, apoi se ruleaza. Cele doua rulouri rezultate se impletesc si se pun intr-o tava (a mea avea diametrul de 26cm). Se lasa la crescut in tava cca 30 -45 minute.
  5. Se unge cozonacul cu galbenus batut cu putin lapte si se orneaza cu zahar si mac.
  6. Se da la cuptor ;a 180C pana se rumeneste, cam 50 minute -1 ora.

0 comentarii:

 
Colinde de Craciun © 2008.