Ardei umpluti

duminică, 6 decembrie 2009

Ardei umpluti
Ingrediente

  • 15 ardei grasi
  • 1 cana bulion
  • 3 linguri rase faina
  • 4 linguri ulei
  • sare, piper, 
  • boia
Umplutura
  • 650 gr carne de porc tocata (sau amestec vita si porc)
  • 300 gr orez cu bob rotund
  • 1 ceapa mare
  • 2-3 linguri ulei
  • 1 lingurita piper
  • 2 lingurite sare
  • 2 lingurite vegeta de casa macinata
  • 1 lingurita boia
  • 6 fire patrunjel
  • 2 fire marar (sau cimbru)
  • 200 ml bulion
  • 1 ou
Preparare
  1. Pentru umplutura: se toaca ceapa marunt si se caleste in uleiul incins pana se inmoaie. Se ia de pe foc si se adauga in ea boiaua, amestecandu-se bine. Se amesteca toate ingredientele pentru umplutura, inclusiv ceapa calita, bulionul si oul.
    * este indicat sa folositi orez cu bob rotund pentru aceasta reteta, la fel ca si la sarmale, desi eu de data asta am pus din cel cu bobul lung fiindca mi-am dat seama in ultimul moment ca nu am din celalalt
  2. Se taie partea de sus a ardeilor si se curata de cotoare. Se trec sub jet de apa sa se curete de samburi.
  3. Se umple fiecare ardei cu umplutura pregatita, dar lasati loc in partea de sus, cam de un deget ca sa nu iasa umplutura afara cand se umfla orezul.
  4. Asezati ardeii intr-o oala incapatoare, cat mai inghesuiti sa nu se rastoarne. Puneti capacelele deasupra. Acoperiti-i cu apa putin peste jumatate. Adaugati 2 lingurite de sare in apa si aduceti la fierbere. Cand incepe sa fiarba apa, dati focul pe mediu spre mic, puneti capacul si lasati sa fiarba cam 40-45 minute.
  5. Incingeti cele 4 linguri de ulei si adaugati faina. Amestecati rapid, pana se formeaza o pasta, si stingeti cu bulionul in care ati dizolvat 2 lingurite boia si 1/2 lingurita piper. Amestecati rapid si daca se ingroasa prea repede puneti cu polonicul putina apa fierbinte de pe ardei pana obtineti o compozitie care curge usor. Turnati acest rantas peste ardei si lasati sa dea cateva clocote, pana vedeti ca sosul incepe sa se ingroase. Gustati sosul si mai adaugati sare sau piper daca doriti. Dati apoi focul la mic si mai lasati sa fiarba incet cam 10 minute.
  6. Se servesc stropiti cu sos si smantana.

0 comentarii:

 
Colinde de Craciun © 2008.